Самоучител по испански-култура

Испанската култура е известна по света с фламенко музиката и танците, борбата с бикове, невероятните плажове и многото слънчева светлина, само заради това си заслужава да се захванете със самоучител по испански. Но с какво е известна Испания? Тя може да предложи много повече от това. Тя е, и е била такава от хиляди години, един от културните центрове на Европа.

„Испания е различна!”, казват испанците, в това отношение и уроци по испански са различни… Не поясняват сравнена с какво – с останалата Европа, с останалия свят или в сравнение със себе си? Ние също не знаем, но ви даваме най-добрата информация за испанската култура, така че сами да си отговорите на този и още много въпроси. Този сайт е като своеобразен учебник по испански.

Испания има изключително артистично наследство. Доминиращите личности в Златната ера са били Ел Греко и Диего Валаскез. Франсиско де Гоя през 18-и век се доказва като най-изявеният художник и рисува някои от най-суровите портрети на кралското семейство.Тази богата култура предразполага към курсове по испански. Светът на изкуството в началото на 20-и век е повлиян от забележителна група испански художници – Пабло Пикасо, Хуан Грис, Жоан Миро и Салвадор Дали – посланици на художествената култура в Испания.

Архитектурата на Испания варира от праисторически монументи в Менорка на Балеарските острови, до руини от Римската империя в Мерида и Тарагона, декоративната лонджа в Севиля, мудехарските сгради,  готическите катедрали, замъци, фантастични модернистични монументи и скулптурите на Гауди в Барселона. Всичко това можете да откриете в културата на Испания. Испански език е един от най-древните в Европа!

Друг пример за испанската култура е изобретяването на испанската китара в Андалусия през 1790-те, когато към лютнята на маврите е добавена шеста струна. Век по-късно придобива и модерната си форма в допълнение с прекрасните испански изрази.Испанските музиканти са превърнали скромната китара във виртуозен инструмент и особено не кой да е, а Андрес Сеговия (1893-1997), който установява класическата китара като жанр в музиката. Фламенко – музиката на циганите в Андалусия, изпитва възраждане. Пако де Лусия е най-известният фламенко китарист в света.

Самоучител по испански-фламенко.

Неговият приятел Камарон де ла Исла, до смъртта му през 1992г. е водещата светлина в модерното фламенко. През 1980-те се появява смесица между фламенко и рок (цигански рок), а десетина години по-късно Радио Тарифа представя зашеметяващ микс между фламенко и средновековни звуци, за които ще чуете дори в най-обикновения испански разговорник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

испански аудио уроци