Испански разговорник

Испанският, след английския, е най-широко разпространеният език в света, така че самоучител по испански би било едно добро решение, а ако включим хората, за които е първи чужд език, общият брой на испаноговорящите надхвърля 500 милиона. Испанският език се говори в 28 държави по света като майчин или втори език и има богато културно наследство. Така че притежанието на испански разговорник наистина не би било излишно.Често с Нобелова награда за литература се награждават писатели от Испания или Латинска Америка – от Камило Хосе Села от Испания до Октавио Пас от Мексико, които печелят наградата през 1989 и 1990г. съответно.

Също както френския, португалския, италианския и румънския, испанският език произлиза от вулгарния латински, който бил разпространен в голяма част от Европа от римските легиони и класическият латински бързо се превърнал в мъртъв език. Във времената преди Римската империя обаче, много племена живели на Иберийския полуостров, като всяко от тях си имало собствен език, но единствено баскският не бил заменен от новия латински, благодарение на него днес има уроци по испански. Еволюцията на първият общ език на иберийците е белязана от две политически събития – разпадането на Римската империя през 5-и век и инвазията на маврите през 8-и век. С идването на германските племена като Вандалите и Вестготите, не само политическата структура на Римската империя била унищожена, но и лингвистичната еднородност, което дава началото на латинския или така наречените романски езици, това дава обща представа и би трябвало да се включва във всички курсове по испански език.

Когато през 711г. маврите навлизат в Испания през Гибралтар, нараснал нов конфликт между арабския на нашествениците и романските езици на местните. И до днес арабското влияние върху испанския речник е ясно забележимо и покрива почти всеки аспект от основния учебник по испански.

Латинският, който преди е обединявал почти целия полуостров, започнал да се разкъсва. Някои преминали на други езици като галего (който по-късно дава началото на португалския), каталонски и кастилиянски, а други оцелели като диалекти, а мозарабския дори изчезва.

Богатият речник на испанския език отразява често бурната история на испанците и дава възможност за най-яркото и гладко изразяване.Изненадващо е, но този сложен език може лесно да бъде усвоен чрез самоучител по испански. Като такъв, той се е превърнал в най-широко използваният език след английския и като научите поне малко от него, ще можете да разберете и оцените енигмата, която Испания представлява за голяма част от чужденците днес.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

испански аудио уроци